Αρχαίες αναφορές – Στοιχεία

Αρχαίες αναφορές – Στοιχεία

Ο Όμηρος, ο Ηρόδοτος και ο Στράβων αναφέρουν επίσης την περιοχή, ιδίως το παραλιακό τμήμα του Πηλίου και τοποθετούν εκεί αρχαίες πολιτείες. Κοντά στη σημερινή Νταμούχαρη τοποθετούν την ομηρική πόλη Θαυμακία (βρέθηκαν ερείπια παλιού φρουρίου) και Μύραι (πιθανώς το σημερινό Μούρεσι, όπου το 1934, χωρικοί βρήκαν αρχαϊκή λήκυθο μέσα σ’ ένα τάφο). Στη Καραβοστασιά, επίνειο της Τσαγκαράδας, λέγεται ότι το 480 π.Χ. καταστράφηκε μέρος του Περσικού στόλου του Ξέρξη που τον οδηγούσε ο Μεγαβάτης. Εκεί περίπου τοποθετούν οι ιστορικοί και τη πόλη Κασθανία (καστανιά), που την αναφέρει ο Ηρόδοτος.

Συστηματική πάντως έρευνα δεν έχει γίνει στην ευρύτερη περιοχή, παρόλο που στην ανατολική πλαγιά του Πηλίου υπάρχουν διάσπαρτα εδώ και εκεί αρχαία ερείπια και τάφοι. Το αποτέλεσμα είναι, να έχουν διαμορφωθεί, κατά καιρούς, πολλές αντικρουόμενες απόψεις για τα γεγονότα και να μην μπορεί να καθοριστεί η ακριβής θέση των πόλεων των Μαγνητών.

Χαρακτηριστική η επιστολή του κου Ν. Γιαννόπουλου, ο οποίος μαζί με τον κο Αρβανιτόπουλο ανακάλυψαν ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων:

«Ευρέθη (στον Κισσό) ένα περίεργο αρχαίο οικοδόμημα το οποίο δεν μπόρεσα να εξετάσω λεπτομερώς διότι το υπουργείο δεν μου έδωσε πίστωση για να μεταβώ στο Πήλιο και να ενεργήσω επιτόπια έρευνα.»