Δραστηριότητες

Το Πήλιο προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες όλο το χρόνο, περπάτημα, ποδήλατα βουνού, ιππασία,  θαλάσσια κανό ή περιηγήσεις με βάρκες. Ποιο σημαντικό όμως είναι  τα ατέλειωτα μονοπάτια, κτισμένα εδώ και χρόνια, που αποτελούν ένα παράδεισο για τους περιπατητές.  Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στον κάθε επισκέπτη να βρει  αυτό που αναζητά και  να γίνει ένα με την φύση.

View the embedded image gallery online at:
https://riarooms.gr/el/activities.html#sigProGalleriab2cdead492

Χλωρίδα και Πανίδα του Πηλίου 

Η ποικιλομορφία του οικοσυστήματος του Πηλίου, το οποίο περιλαμβάνει ζώνες παράκτιες, πεδινές, αλλά και ορεινές, βοηθά στην ανάπτυξη δράσεων περιβαλλοντικού τουρισμού όπως η παρατήρηση πουλιών και ζώων, η συλλογή βοτάνων και καρπών κλπ.   Το Πήλιο είναι κατάφυτο και έφορο μέρος, με ενδιαφέρουσα βιοποικιλότητα και έναν πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα που υποστηρίζει τα είδη χλωρίδας και πανίδας και υποστηρίζεται από το εύκρατο, Μεσογειακό κλίμα. Η οικολογική αξία του Πηλίου έγκειται στην ποικιλία βιοτόπων του. Η περιοχή συνδυάζει την πυκνή δασική βλάστηση – φυλλοβόλα και παραποτάμια δάση – και τους αναπτυγμένους θαμνώνες αείφυλλων πλατύφυλλων (maqui).

Συνολικά στην περιοχή εμφανίζονται 3 ζώνες βλάστησης και έχουν διακριθεί 14 οικότοποι. Η χλωρίδα του Πηλίου είναι πλούσια σε κοινά ,τουλάχιστον 620 , και περιλαμβάνει πολλά αρωματικά φαρμακευτικά βότανα -πάνω από 50, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 23 ελληνικά ενδημικά  και σπάνια είδη. Η περιβαλλοντική ποιότητα και η οικολογική σημασία της περιοχής του Πηλίου καθορίζεται από σημαντικά οικολογικά, οικονομικά, ιστορικά και αισθητικά χαρακτηριστικά. Η οικολογική αξία έγκειται στην ποικιλία βιοτόπων με καλή έως άριστη δομή και κατάσταση διατήρησης που υποστηρίζουν πλούσιες σε είδη κοινωνίες. Η περιοχή συνδυάζει την πυκνή δασική βλάστηση – φυλλοβόλα και παραποτάμια δάση – και την αναπτυγμένη maqui. Η χλωρίδα του Πηλίου είναι πλούσια σε κοινά είδη, γεγονός γνωστό από την αρχαιότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά στα φαρμακευτικά βότανα (κατά τη μυθολογία στο Πήλιο ζούσε ο σοφός θεραπευτής Κένταυρος Χείρων) αλλά περιλαμβάνει και ενδημικά και σπάνια είδη.

Κείμενα www.pelion-paths.gr  οδηγός υπαίθριας δραστηριότητας της δικτυακής πύλης του ΔΗΜΟΥ ΖΑΓΟΡΑΣ-ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ